این غذاها را بخورید و رماتیسم خود را کنترل کنید

بصیرنیوز،بدون شك روماتيسم بيماري دردناك و مزمني است اما مانند هر بيماري ديگري راه‌هايي براي مقابله و تسكين آن نيز وجود دارد. خوشبختانه برخي مواد غذايي باعث كاهش و تسكين درد مفاصل و بافت‌هاي همجوار مي‌شوند. در ادامه با مواد غذايي مفيد براي مقابله با التهاب ناشي از اين بيماري و احتباس آب در بافت‌ها آشنا مي‌شوید. خشكي اعضا، درد، تورم و غيره در مفاصل و بافت‌هاي هم بند آن جزو علائمي‌هستند كه مي‌توانند نشان از ابتلا به روماتيسم باشند. اين اختلالات مزمن محدود‌كننده‌اند و مي‌توانند براي زندگي روزمره و عادي فرد مبتلا مشكلات جدي ايجاد كنند چون درد آن گاهي شديد و غيرقابل تحمل است. مواد غذايي و تغذيه مناسب نقش مهمي‌در مقابله با بيماري روماتيسم و برخي از بيماري‌هاي ناشي از آن مانند روماتوئيد پلي آرتريت دارند. در واقع برخي مواد غذايي خواص التهاب زدايي دارند در حالي كه برخي ديگر التهاب زا هستند. بنابراين لازم است كه در گام اول مصرف مواد غذايي التهاب‌زدا را افزايش و مصرف مواد غذايي التهاب زا را كاهش داد تا درمان روماتيسم موثر واقع شود. لازم است كه مصرف مواد غذايي حاوي ميزان بالاي سديم (نمك) كاهش داده شود تا مشكل احتباس آب كه در نتيجه دريافت كورتون بروز مي‌كند كاهش يابد. تزريق كورتون يكي از درمان‌هاي رايج روماتيسم است. گفتني است كه برخي عناصر مغذي براي مقابله با روماتيسم مفيد هستند مانند مس و سلنيوم كه اولي براي نگهداري و حفظ غضروف‌ها و استخوان‌ها و دومي‌براي مقابله با دردهاي مفاصل موثر هستند.

دانه‌هاي روغني

بادام، گردو، فندق، تخم كتان، ميوه درخت كاج و غيره جزو دانه‌ها و مغزهاي روغني پركالري هستند كه نبايد در مصرف آنها زياده‌روي كرد. چون امكان اضافه وزن وجود دارد و همين اضافه وزن نيز يكي از عوامل تشديد‌كننده روماتيسم است. با اين حال مصرف ميزان كم و مناسب اين دانه‌ها و مغزها حاوي عناصر مغذي به‌ويژه مس و سلنيوم هستند كه براي مقابله با اين مشكل مفيد عمل مي‌كنند. اين عناصر خواص ضدالتهابي بسيار موثري دارند. اين دانه‌هاي روغني همچنين سرشار از كلسيم هستند كه باعث تقويت و افزايش استحكام استخوان‌ها مي‌شوند. بادام و پوره فندق نيز جزو منابع مفيد و باارزش ويتامين E هستند. اين ويتامين با راديكال‌هاي آزاد مقابله كرده و از غشاهاي سلولي بدن محافظت مي‌كند. ويتامين E در طول زندگي همه از اهميت بالايي برخوردار است چون خطر ابتلا به روماتيسم نيز با افزايش سن بيشتر مي‌شود. بنابراين توصيه مي‌شود از همان ابتداي كودكي و همچنين جواني به فكر ميزان ويتامين E بدنتان باشيد.

برخي ماهي‌ها و غذاهاي دريايي

ماهي‌هاي حاوي امگا ۳ مانند قزل آلا و غيره برخلاف مواد غذايي حاوي امگا ۶ خواص ضدالتهابي و مسكني دارد. متاسفانه مواد غذايي حاوي امگا ۶‌ها پيش ساز التهاب در بدن هستند. در اوايل سال‌ ۱۹۸۰ محققان دانماركي به اين نتيجه رسيدند كه اسكيموها به ندرت از بيماري‌هاي مفصلي رنج مي‌برند. اين محققان بعد از بررسي برنامه غذايي آنها دريافتند كه اسكيموها بزرگ‌ترين مصرف‌كننده اسيدهاي چرب امگا ۳ هستند كه به ميزان زيادي در ماهي‌ها و گوشت فوك هستند. محققان بررسي‌هاي بيشتري روي تاثير امگا ۳‌ها انجام داده و به اين نتيجه رسيدند كه مصرف امگا ۳‌ها باعث بهبود حركت مفاصل و سلامت آنهامي‌شود.

پروتئين‌هاي گياهي

توفو يا همان پنير سويا، تمپه سويا و غيره جزو منابع غذايي پروتئين‌هاي گياهي هستند. خوشبختانه اين روزها محصولاتي مانند توفو در ايران نيز جايگاه خود را پيدا كرده است. تمپه نيز يكي از محصولات غذايي تهيه شده از دانه‌هاي سوياي تخمير شده با قارچ است. شما مي‌توانيد از فروشگاه‌هاي بزرگ يا مراكزي كه محصولات غذايي گياهي مي‌فروشند اين مواد غذايي را تهيه كنيد و از پروتئين‌هاي گياهي موجود در آنها استفاده كرده و جايگزين پروتئين‌هاي حيواني كنيد. گوشت قرمز كه حاوي پروتئين است در عين حال داراي امگا ۶ فراواني نيز هست كه مصرف زيادي آن براي افرادي كه به روماتيسم مبتلا هستند مناسب نيست. متاسفانه در غضروف افراد مبتلا به روماتيسم ميزان امگا ۶‌ها بسيار بالا و ميزان امگا ۳‌ها به‌طور غيرعادي پايين است. بنابراين لازم است كه امگا ۶‌ها را تا حد امكان كاهش داد.

ادويه‌ها

ادويه‌ها و سبزيجات معطر را منبع واقعي و باارزش آنتي اكسيدآن‌ها بدانيد. درست است كه مصرف اين ادویه‌ها در حين طبخ غذا زياد نيست اما تركيب شدن آنها با آنتي اكسيدان‌هاي موجود در مواد غذايي بسيار كمك‌كننده است. واقعيت شگفت انگيز اين است كه يك قاشق چايخوري دارچين معادل يك ليوان آب انگور آنتي اكسيدان دارد. از بين ادویه‌هاي مناسب براي روماتيسمي‌ها يا آرتروزي‌ها مي‌توان به صمغ مر Myrrh اشاره كرد. بر اساس طب سنتي هند اين صمغ آسيايي حاوي تركيبات فوق‌العاده اي است كه به مقابله با آرتريت و روماتيسم كمك مي‌كنند. زردچوبه نيز يكي ديگر از ادویه‌هاي پرخاصيت است كه از خواص و قدرت آنتي اكسيداني بسيار بالايي برخوردار است.

سبزيجات

كاسني فرنگي، تره فرنگي، كدو حلوايي، فلفل دلمه اي، خيار، بادمجان، آرتيشو، كدو، هويج، تربچه؛ گوجه فرنگي، انواع كلم‌ها و غيره حاوي خواص آنتي اكسيداني بالايي هستند كه براي مقابله با روماتيسم لازم و ضروري هستند. توجه داشته باشيد كه در شروع مصرف بهتر است با گوجه فرنگي آغاز كنيد چون حاوي ميزان زيادي ليكوپن، فلاوونوئيدها و برخي رنگدانه‌هاي كاروتنوئيدي است كه قدرت آنتي اكسيداني بالايي دارند. بعد از گوجه فرنگي كلم‌ها از ارزش بالايي برخوردار هستند چون سرشار از آنتي اكسيدآن‌هاو همچنين تركيباتي به نام «گلوكوزينولات»‌ها هستند كه با مسدود كردن روند التهابي در مفاصل مانع از تخريب سلول‌هاي غضروف‌ها مي‌شود. در حالت كلي زماني كه پاي روماتيسم به ميان مي‌آيد ارزش مصرف سبزيجات پررنگ‌تر مي‌شود چون اين موادغذايي سرشار از آنتي اكسيدآن‌ها و در عين حال كم كالري هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا