به سلامت مثانه این عضو کوچک اهمیت دهید

به گزارش بصیرنیوز،

مثانه از جمله اندام‌هایی در بدن انسان است که به طور معمول تا زمان بروز مشکل در آن کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.به نقل از بیتوته این در شرایطی است که پیشگیری از مشکلات مثانه بسیار آسان‌تر از درمان آنهاست.

 

به سلامت مثانه این عضو کوچک اهمیت دهید

 

مثانه اندامی انعطاف پذیر است که زیر کلیه‌ها و پشت استخوان لگن قرار گرفته است. در یک دستگاه ادراری سالم، مثانه می‌تواند ادرار را تا پنج ساعت نگه دارد. به طور میانگین، مثانه می‌تواند تا حدود ۱۶ اونس (۴۷۳ میلی لیتر) مایع را در خود نگه دارد.

ادرار تولید شده توسط کلیه‌ها از طریق دو لوله به نام حالب وارد مثانه می‌شود و تا زمان دفع از طریق مجرای پیشاب در این اندام نگهداری می‌شود.

هر زمان که ادرار می‌کنید یک مثانه سالم به طور کامل تخلیه می‌شود. زمانی که این اتفاق رخ نمی‌دهد، احتمال رشد جمعیت باکتری‌ها افزایش می‌یابد که به عفونت‌های مثانه و دیگر مشکلات سلامت منجر می‌شود.

با افزایش سن انسان، عملکرد اعصاب و ماهیچه‌ها برای ارسال سیگنال به مثانه به منظور نگهداری و تخلیه ادرار به طور معمول افت می‌کند. افزون بر این، مثانه نیز به تدریج انعطاف پذیری خود را از دست می‌دهد و ظرفیت نگهداری مایع در آن کاهش می‌یابد.

این می‌تواند به معنای نیاز هرچه بیشتر به دفع ادرار، بیدار شدن هرچه بیشتر شبانه برای دفع ادرار، یا نشت ادرار هنگام سرفه یا خنده باشد که این شرایط به نام بی اختیاری ادرار استرسی شناخته می‌شود.

اما این ناراحتی‌ها نسبت به مواردی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود به مراتب کمتر مشکل آفرین هستند.

مثانه نوروژنیک

بیماری پارکینسون و دیابت از جمله بیماری‌هایی هستند که می‌توانند به اعصاب کنترل کننده عملکرد مثانه آسیب وارد کنند. در برخی موارد، بزرگ شدن پروستات نیز با این شرایط همراه است که خطر شکل گیری سنگ‌های مثانه را افزایش می‌دهد.

سنگ‌های مثانه

زمانی که مثانه به طور کامل تخلیه نمی‌شود، ادرار باقیمانده در آن می‌تواند به شکل گیری رسوبات معدنی دردناک منجر شود. در صورت عدم درمان، سنگ‌های مثانه می‌توانند به اختلال عملکرد مثانه پایدارتر منجر شوند.

عفونت مثانه (سیستیت)

التهاب در دیواره مثانه که به طور معمول در نتیجه فعالیت باکتری‌ها رخ می‌دهد به نام سیستیت یا عفونت مثانه شناخته می‌شود. ادرار تیره، کدر، و دردناک و کمر درد از نشانه‌های یک عفونت مثانه هستند.

افتادگی مثانه

زمانی که بافت بین مثانه و دیواره واژن به واسطه فشار تضعیف می‌شود، دچار کشیدگی شده و رانده شدن مثانه به سمت واژن را در پی دارد.

سرطان مثانه

سرطان مثانه یکی از سرطان‌های داخلی شایع در مردان است. کم آبی بدن و همچنین وجود آرسنیک در آب آشامیدنی از جمله عوامل خطرآفرین در این زمینه هستند.

چگونه سلامت مثانه را حفظ کنیم؟

برخی تغییرات در سبک زندگی می‌توانند به بهره‌مندی از مثانه سالم و کارآمد در طول زندگی کمک کنند. از جمله اقداماتی که می‌توانید در این زمینه مد نظر قرار دهید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ورزش کگل – اگر هنگام عطسه یا خنده با نشت ادرار مواجه می‌شوید، تقویت عضلات لگنی از طریق انجام تمرینات کگل را مد نظر قرار دهید. در این ورزش انقباض عضلات لگنی همانند زمانی که قصد دارید جریان ادرار را متوقف کنید، انجام می‌شود. تقویت عضلات لگنی به حمایت هرچه بیشتر از مثانه کمک می‌کند.

تامین آب بدن – شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند مصرف آب فراوان و نه مایعات دیگر می‌تواند از تکثیر باکتری‌ها در مثانه پیشگیری کند که این شرایط به پیشگیری از سرطان کمک می‌کند.

استفاده از زیرپوش نخی – زیرپوش‌های ابریشمی یا پلی استر رطوبت را در خود به دام انداخته و خطر ابتلا به عفونت مثانه را افزایش می‌دهند.

مصرف پلی فنول‌ها – کرنبری، شکلات تلخ، و بلوبری سرشار از این آنتی اکسیدان‌ها هستند.

اجابت مزاج منظم – یبوست می‌تواند موجب اسپاسم مثانه شده و از تخلیه کامل آن جلوگیری کند.

سلامت پروستات – بزرگ شدن پروستات اغلب دشواری در دفع کامل ادرار را به همراه دارد.

مصرف بروکلی – سبزیجات چلیپایی از جمله بروکلی، گل کلم، کیل، و جوانه بروکسل می‌توانند احتمال ابتلا به سرطان مثانه را کاهش دهند.

مصرف ویتامین D. – پژوهش‌ها نشان داده اند که سطوح کافی از ویتامین D. می‌تواند خطر ابتلا به سرطان مثانه را کاهش دهد.

مصرف ویتامین B۱۲ – این ویتامین توانایی خود در زمینه کمک به دفع آرسنیک از بدن که گاهی اوقات در آب آشامیدنی نیز وجود دارد را نشان داده است. مواجهه با سطوح کم تا متوسط آرسنیک با افزایش خطر ابتلا به سرطان مثانه پیوند خورده است.

مصرف رژیم غذایی مدیترانه‌ای – یک رژیم غذایی مدیترانه‌ای سرشار از چربی‌های سالم است که از پروستات محافظت می‌کنند. بزرگ شدن پروستات در دفع ادرار تداخل ایجاد می‌کند.

مصرف عسل مانوکا – پژوهش‌ها نشان داده اند که این نوع عسل از تجمع باکتری‌ها در مثانه و شکل گیری عفونت در این اندام پیشگیری می‌کند.

همچنین، این کار‌ها را انجام ندهید:

حمام کف معطر – تا حد امکان از حمام کف که با کمک محصولات معطر شکل گرفته است، پرهیز کنید و یا گاهی اوقات آن را انجام دهید. این کار می‌تواند مثانه را تحریک کند.

نگه داشتن ادرار – در زمان احساس نیاز به دفع ادرار، این کار را در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام دهید. نگه داشتن ادرار عضلات مثانه را تضعیف کرده و احتمال عفونت مثانه را افزایش می‌دهد.

فشار بیش از حد به بدن – کشیدگی عضله می‌تواند افتادگی مثانه در زنان را موجب شود.

مصرف بیش از حد کافئین – در شرایطی که کافئین موجب شکل گیری عفونت مثانه نمی‌شود، اما می‌تواند دستگاه ادراری دچار عفونت را تحریک کند.

سیگار کشیدن – مطالعات ارتباط بین سیگار کشیدن و سرطان مثانه را نشان داده اند.مصرف سودا – نوشیدنی‌های گازدار و شیرین مثانه را تحریک می‌کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا