اعتیاد نگرانی اساسی بیش از۹۰درصد مردم

بصير،

گسترش اعتیاد به مواد مخدر و روان‌گردان‌ها و بروز آسیب‌های ناشی از آن در ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی از جمله مسائل اساسی کشورهای مختلف در سطح جهان به شمار می‎‎رود، به گونه‌ای که این ابزار سیاسی و اقتصادی به عنوان مهم‌ترین مانع رشد و توسعه در جامعه متمدن امروز سبب ریشه‌دار شدن عمیق مسائل اجتماعی شده است. بروز اختلالات و تنوع مشکلات روانی، میل طبقات مختلف به لذت‌طلبی افراطی، گسترش باورها و نگرش‌های غلط، تفریح و عواملی نظیر آن از جمله مواردی است که سبب شده تا شاهد افزایش ورود برخی از طبقات از جمله زنان، نوجوانان و افراد تحصیل کرده به چرخه اعتیاد و همچنین پیدایش بیش از ۳۵۸ نوع مواد روان‌گردان جدید از طبقه کانوبینوئیدهای صناعی در جامعه جهانی باشیم.

البته برای مهار و کنترل این پدیده، نیازمند پرهیز از نگاه‌های سنتی و فهم ساده اندیشانه، دوری از هرگونه سطحی‌نگری و عمل‌زدگی، درک صحیح از شرایط کنونی، هدف‌گذاری و جهت‌گیری مشخص و سیستماتیک، نیازمند مبتنی کردن کلیه فعالیت‌ها بر شواهد علمی هستیم.

مقابله با عرضه مواد افیونی در استان
“علی روستایی” دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر در استان یزد پیرامون فعالیت‎‎های صورت گرفته درخصوص مقابله با عرضه مواد افیونی در استان، تصریح کرد: در سال گذشته بیش از ۲۲ تن انواع مواد مخدر از قاچاقچیان و سوداگران مرگ کشف و ضبط شده و در این رابطه نیز تعداد چهار هزار و ۸۹۵ نفر دستگیر شده‌اند که از این تعداد ۲۱۱ نفر قاچاقچی، ۱۲۲۸ نفر حمل‌کننده، ۱۵۳۷ نفر توزیع‌کننده و ۱۴۹۲ نفر نیز نگهدارنده مواد بوده‌اند.

وی افزود: در این مدت، تریاک به عنوان اولین ماده مخدر است که بیشترین کشفیات را به مقدار ۱۸ هزار و ۸۳۸ کیلوگرم و بعد از آن ماده روانگردان حشیش نیز به وزن ۲۰۳۷ کیلو‌گرم، دومین ماده مکشوفه‌ای بوده که بیشترین حجم کشف را به خود اختصاص داده است. روستایی خاطرنشان کرد: در همین راستا تعداد ۳۶۸ خودرو، ۲۶ موتور، ۱۵۴ موبایل و پنج سلاح توقیف و ۵۷ باند نیز منهدم و تعداد ۴۰۰۶ پرونده نیز در این خصوص در دادگاه‌های قضایی تشکیل شده و ۲۲۵۸ نفر نیز در رابطه با مواد مخدر زندانی شده‌اند.

وی همچنین از اجرای چهار مورد طرح ارتقای امنیت اجتماعی به صورت فصلی به منظور تشدید مبارزه با توزیع‌کنندگان و خرده‌فروشان مواد مخدر در یزد خبرداد و گفت: به دنبال اجرای این طرح‎‎ها، ۲۵ کیلوگرم انواع مواد مخدر کشف و ۱۸۳ نفر نیز دستگیر شده‎‎اند. وی افزود: در همین رابطه در سال گذشته تعداد ۴۷ طرح پاکسازی نقاط آلوده به مواد مخدر هم اجرا شده که حاصل آن کشف ۴۰۸ کیلو گرم انواع مواد مخدر و دستگیری ۱۶۴ نفر قاچاقچی بوده است.

فعالیت‎‎های فرهنگی و پیشگیری از اعتیاد
به گفته دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان، این شورا در حوزه آگاه‌سازی و اطلاع‌رسانی در سال گذشته اقدام به برپایی بیش از ۱۶۲۰ کارگاه و دوره آموزشی، ۵۹ همایش و سمینار و ۵۸ نمایشگاه پیشگیری از اعتیاد کرده که در مجموع این فعالیت‌ها جمعیتی بالغ بر ۱۷۶ هزار و ۵۰۰ نفر تحت آموزش‎‎های پیشگیری اولیه از اعتیاد قرار گرفته‌اند. وی ادامه داد: در همین راستا تعداد ۲۲ هزار و ۷۰۰ بسته آموزشی با موضوعات پیشگیری توزیع و ۳۴۸۰ دقیقه برنامه‌های رسانه‌ای نیز تولید و پخش شده است.

درمان و حمایت‌های اجتماعی از معتادان
روستایی در ادامه خاطرنشان کرد: در استان یزد تعداد ۱۴۱ مرکز درمان اعتیاد فعالیت دارند که از این تعداد ۹۷ واحد تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی، ۳۹ واحد تحت نظارت سازمان بهزیستی و پنج واحد تحت نظارت سازمان زندان‌ها هستند. وی عنوان کرد: ۱۲۱ مرکز درمان از مجموع مراکز استان با داروهای آگونیست و چهار مرکز گذری، یک مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی، هشت تیم سیار و همچنین ۱۸ مرکز اقامتی میان مدت به کار درمان اعتیاد اشتغال دارند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان اظهار کرد: پارسال تعداد ۱۷ هزار و ۸۱۵ نفر در مراکز درمان اعتیاد اعم از دولتی و غیردولتی پذیرش شده‌اند که نسبت به مدت مشابه ۲۶ درصد رشد نشان می‌دهد. وی گفت: همچنین تعداد ۱۰۷۰ نفر از معتادان بهبود یافته تحت پوشش برنامه‌های آموزش فنی و حرفه‌ای قرار گرفته‌اند که در این رابطه رشد ۱۸۰ درصدی را شاهد هستیم. روستایی اعلام کرد: افتتاح مرکز نگهداری و درمان معتادان پر خطر موضوع تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون در بهمن ماه سال ۹۳ از جمله موارد انجام شده در سال گذشته بود که این مرکز با پذیرش ۲۰۰ نفر بیمار دارای اعتیاد کار خود را آغاز کرد و تاکنون ۸۴۵ نفر از خدمات این مرکز بهره‌مند شده‌اند.

مشارکت سازمان‌های مردم نهاد
این مقام مسئول در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: تشکل‌ها و سازمان‌های غیردولتی همیشه به عنوان بازوان اجرایی و توانمند دولت در عرصه‌های گوناگون حضور داشته و نقش آنها در کاهش آسیب‌های اجتماعی بسیار حائز اهمیت است.

وی در همین رابطه ادامه داد: در حال حاضر ۵۹ تشکل مردم نهاد در حوزه مبارزه با مواد مخدر در استان فعال هستند که از این تعداد ۴۱ تشکل در حوزه فرهنگی و پیشگیری، ۱۸ تشکل در حوزه درمان و حمایت‎‎های اجتماعی، سه تشکل در حوزه کاهش آسیب و چهار تشکل در حوزه صیانت‌های اجتماعی (آموزش، اشتغال، کارآفرینی) مشغول به کار هستند.

پژوهش از راهبردهای مبارزه با موادمخدر
روستایی با تاکید بر این که بدون شک تحقیق و پژوهش پایه و اساس هر فعالیت اصولی و هدفمند است و اقدام‌های اجرایی که بر اساس پژوهش انجام نگیرد، قرین موفقیت نخواهد بود، اظهار کرد: یکی از راهبردهای ملی مبارزه با مواد مخدر تقویت، توسعه و توانمندسازی امور علمی و پژوهشی و بهره‌گیری از نقطه نظرات متخصصان و صاحبنظران رشته‌های مختلف به منظور ضربه زدن به استراتژی‌های سیستم هوشمند مواد مخدر و روان‌گردان‌ها به شمار می‌رود.

وی ابلاغ ۲۰۲ مورد اولویت‎‎های پژوهشی حوزه‌های مختلف ستاد به دانشگاه‌ها و مراکز علمی، برگزاری جلسات متعدد اتاق فکر و احصاء اولویت‌های پژوهشی استان در حوزه مواد مخدر، اجرای دو طرح پژوهشی دارای اولویت در استان که در حال حاضر نیز در حال انجام است، حمایت از سه مورد پایان‌نامه تحصیلات تکمیلی و هماهنگی با معاونین پژوهشی دانشگاه‌ها به منظور ایفای نقش جدی آنها در توسعه پژوهش‌ها و مطالعات کاربردی امر مبارزه را از جمله این فعالیت‎‎ها برشمرد.

وی همچنین از برگزاری همایش اجتماعی کردن امر مبارزه با حضور مسئولان، نخبگان و فعالان حوزه مواد مخدر، تشکیل بانک اطلاعات از پژوهشگران، مولفین و مترجمین حوزه مواد مخدر در سطح استان، ایجاد اتاق فکر و شوراهای مشورتی به منظور استفاده از نقطه نظرات اساتید و صاحب‌نظران در ابعاد مختلف کنترل اعتیاد و ایجاد تعامل و همکاری‌های علمی و بهره گیری از آنان برای انجام پژوهش‌های کاربردی، ارسال منابع مکتوب و فصلنامه‌های ارسالی از سوی ستاد به دانشگاه‌ها و مراکز علمی به منظور مرتفع شدن بخشی از نیاز پژوهشگران و دانشجویان به عنوان دیگر فعالیت‌های این حوزه در راستای تولید و توسعه دانش و ادبیات تئوریک و مبانی نظری امر مبارزه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری با مواد مخدر و روان گردان‌ها یاد کرد.

بهار نيوز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا