وصلت در کوچه سیاسیون:

نگاهی به برخی ازدواج‌های سیاسی و مذهبی ایران

بصیر،  از آنجایی که می‌گویند: «کبوتر با کبوتر، باز با باز…» هم که شروع کنیم، ازدواج درون یک طیف اجتماعی، فرهنگی و حتی شغلی کاملا منطقی به‌نظر می‌آید. به‌همین‌دلیل است که بسیاری از افراد جامعه درباره انتخاب همسر با همین رویکرد اقدام می‌کنند. بسیاری از پزشکان، مهندسان، کارمندان بانک، روزنامه‌نگاران و… همسران همکار را ترجیح می‌دهند، اما به دنیای سیاست که می‌رسی، اوضاع اندکی فرق دارد. در ایران زوج‌های سیاسی زیادی نداریم، اما به‌جای آن تا دلتان بخواهد ازدواج سیاسی صورت گرفته است؛ ازدواج‌هایی که اغلب نقش ائتلاف را ایفا کرده و خانواده‌های برجسته در عالم سیاست را به هم پیوند می‌دهد و این‌طور است که سیاست علاوه بر پدر و مادر، همسر و فرزند و خانواده‌دار هم می‌شود.

برای نام‌بردن از زوج‌های سیاسی در ایران باید به چند نکته توجه کرد. نخست آنکه حساب ازدواج‌های سیاسی را جدا کرده و بحث را از نسبت فامیلی سیاست‌مداران به دایره کوچک‌تر همسران سیاست‌مدار محدود کرده‌ایم.

نکته قابل‌اهمیت دیگر تفاوتی است که در بررسی زوج‌های سیاسی دنیا و ایران به چشم می‌خورد. اگر قرار به بررسی در دنیا باشد، بدون شک مهم‌ترین زوج‌های سیاسی؛ رؤسای‌جمهوری و همسرانشان هستند، اما در کشور ما همسران رئیسان‌جمهوری هیچ‌وقت جایگاه چندان ویژه‌ای نداشته‌اند. حتی می‌توان گفت تا همین شش یا هفت سال گذشته کسی نه نامی از همسر رئیس‌جمهوری و دیگر مقامات ارشد کشور شنیده بود، نه عکسی از او دیده بود و نه توقع داشت که او در عالم سیاست صاحب نقش باشد.

بعد از کنارگذاشتن این گروه- همسران مقامات – برای طبقه‌بندی صحیح‌تر زوج‌های سیاسی می‌توان آنها را به دو گروه زوج‌هایی که بعد از آغاز به کار سیاسی با هم ازدواج کرده‌اند و زوج‌هایی که بعد از ازدواج و به‌واسطه یکی از همسران به زوج سیاسی تبدیل شده‌اند، تقسیم کرد.

در ادامه، زوج‌های سیاسی از دو گروه اصولگرا و اصلاح‌طلب را معرفی می‌کنیم؛ زوج‌هایی که برخی از آنها اکنون در قید حیات نیستند، زوج‌هایی که قبلا این سوی بودند و حالا آن‌سو هستند و البته زوج‌هایی که مشغول کار هستند.

زهرا اشراقی و محمدرضا خاتمی

زهرا اشراقی، نوه امام‌خمینی(ره) و فعال سیاسی اصلاح‌طلب است. او که مدتی مشاور معاونت اجتماعی در امور جوانان وزارت کشور بود، به مسائل حوزه زنان و حقوق‌بشر علاقه‌مند بوده است و در سازمان غیردولتی «انجمن حامیان زنان ایران» فعالیت می‌کند. همسرش محمدرضا خاتمی از فعالان شناخته‌شده اصلاح‌طلب است. او همچنین نماینده و نایب‌رئیس مجلس ششم بود.

نیره اخوان بی‌طرف و حسن کامران

نیره اخوان، بی‌طرف در دوره‌های پنجم، هفتم، هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی نماینده اصفهان بوده است. همسرش حسن کامران نیز در دوره‌های چهارم، پنجم، هفتم، هشتم و نهم نماینده همین شهر بوده و اکنون عضو ناظر مجلس در هیأت نظارت بر مطبوعات است.

طاهره رضازاده و ابراهیم اصغرزاده

طاهره رضازاده، نماینده مردم شیراز و عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی بود.  همسرش ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب است که از جمله دانشجویان خط امامی و بنیان‌گذاران دفتر تحکیم وحدت و همین‌طور حاضر در اشغال سفارت آمریکاست.  او نماینده دوره سوم مجلس شورای اسلامی و عضو شورای اول شهر بود. قبل از آن هم در دهه ٦٠ قائم‌مقام فرهنگی مؤسسه کیهان و معاون روابط بین‌الملل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.

عاتقه صدیقی و محمدعلی رجایی

عاتقه صدیقی یا پوران رجایی در انتخابات میان‌دوره‌ای اولین دوره مجلس شورای اسلامی به مجلس راه یافت و تا دوره چهارم که ردصلاحیت شود؛ نماینده مردم تهران بود. او که از منتقدان سرسخت احمدی‌نژاد بود و اعتقاد داشت او نام رجایی را مصادره کرده است، بعد از انتخابات دوره دهم ریاست‌جمهوری از فضای سیاسی کشور فاصله گرفته است.  همسرش محمدعلی رجایی دومین رئیس‌جمهوری ایران بود که در بمب‌گذاری نخست وزیری شهید شد. رجایی پیش از آن نخست وزیر و وزیر آموزش‌وپروش بود.

كديور  و مهاجرانی

جمیله کدیور در مجلس ششم، نماینده مردم تهران بود. او پیش‌از‌آن نیز عضو شورای شهر تهران و استاد و عضو هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد دانشگاه الزهرا بود. کدیور علاوه‌براین مشاور رئیس دولت اصلاحات در امور رسانه و مطبوعات و عضو شورای مشورتی او بود. همسرش سیدعطاءالله مهاجرانی نماینده مردم شیراز در دوره اول مجلس شورای اسلامی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت اصلاحات بود. او در دولت دفاع مقدس، معاون پارلمانی نخست‌وزیر و در زمان ریاست‌جمهوری آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور بود. گفتنی است او اکنون در لندن زندگی می‌کند.

زهرا مجردی و محسن میردامادی

زهرا مجردی از فعالان سیاسی شناخته‌شده اصلاح‌طلب است.

همسرش محسن میردامادی نیز نماینده مردم تهران در مجلس ششم ـ رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ـ بود. او همچنین از جمله رهبران دانشجویان مسلمان پیرو خط امام بود که در شورای هماهنگی تسخیر لانه جاسوسی حضور داشت.

طیبه صفایی و رحیم قربانی

طیبه صفایی، نماینده تهران و رئیس فراکسیون زنان در مجلس هشتم بود و در دولت نهم نیز در مرکز امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری به‌عنوان مشاور برنامه‌ریزی رئیس این مرکز و مجری تدوین سند فرابخشی توسعه امور زنان و خانواده مشغول به‌کار بود. عضویت در هیأت امنای دانشگاه الزهرا (س)، عضویت در هیأت امنای بنیاد ملی عفاف و حجاب و عضویت در ستاد ملی زن و خانواده نیز از دیگر سوابق کاری اوست. همسرش رحیم قربانی نیز سابقه همکاری با احمدی‌نژاد در استانداری اردبیل و شهرداری تهران را دارد. او پس از پیروزی احمدی‌نژاد در نهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، به سمت استاندار آذربایجان‌غربی انتخاب شد.

طیبه ماهروزاده و غلامعلی حدادعادل

طیبه ماهروزاده، دارای رتبه علمی دانش‌یاری است و مدتی به‌عنوان مشاور وزیر علوم در امور زنان و خانواده مشغول به‌کار بوده است. در دانشگاه الزهرا‌ عضو هیأت علمی است و در دوران احمدی‌نژاد با حکم رئیس‌جمهور به عضویت شورای‌عالی آموزش‌وپرورش درآمد. همسرش غلامعلی حدادعادل نیز علاوه بر اینکه ریاست مجلس هفتم و نمایندگی در مجالس ششم ، هفتم، هشتم و نهم را برعهده داشته است، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای انقلاب فرهنگی و فرهنگستان زبان و ادب فارسی را نیز در کارنامه دارد.

طاهره نظری‌مهر و منوچهر متکی

طاهره نظری‌مهر بعد از اینکه همسرش به‌عنوان وزیر خارجه انتخاب شد، درحالی‌که در سازمان بهزیستی مشغول به ‌کار بود، به ‌همراه همسرش به وزارت خارجه رفت و سمت مدیرکل امور بین‌الملل زنان و حقوق‌بشر وزارت خارجه را عهده‌دار شد، این مسئله با انتقادهای زیادی مواجه شد؛ چراکه او سابقه‌ای در زمینه دیپلماسی و روابط بین‌الملل نداشت. همسرش منوچهر متکی نیز وزیر خارجه دولت احمدی‌نژاد بود که حین مأموریت برکنار شد. او همچنین در مجلس هفتم نماینده تهران بود و در جریان انتخابات سال ۸۴ نیز ریاست ستاد انتخاباتی لاریجانی را برعهده داشت.

فاطمه رجبی و غلام‌حسین الهام

فاطمه رجبی، تحلیلگر مسائل سیاسی، استاد دانشگاه و نویسنده است. او در دوران اصلاحات مقالاتی در مجله‌هایی چون هفته‌نامه صبح یا لثارات‌الحسین(ع) در نقد اصلاح‌طلبان می‌نوشت. بعد از پیروزی احمدی‌نژاد در انتخابات، حضور او در عرصه سیاسی کشور در حمایت از دولت پررنگ‌تر شد و در سال ۸۴ کتاب «معجزه‌ هزاره سوم» را نوشت. همسرش غلامحسین الهام در دوران احمدی‌نژاد به ابوالمشاغل معروف بود. او در آن دوران معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست‌جمهوری، حقوق‌دان شورای نگهبان، سخنگوی دولت، وزیر دادگستری و رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بود.

وجیهه مرصوصی و سعید حجاریان

وجیهه مرصوصی از مبارزان سیاسی- دانشجویی در رژیم سابق بوده و سابقه سال‌ها حضور در زندان‌های آن رژیم را دارد. او پس از پیروزی انقلاب فعالیت سیاسی چندانی نداشته و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است. همسرش سعید حجاریان نیز از جمله تئوریسین‌های جریان اصلاحات است که قبلا از مدیران وزارت اطلاعات بوده است. او تاکنون دوبار- هشتم شهریور ١٣٦٠ از سوی منافقین و ١٣٧٨ توسط سعید عسگر – مورد سوءقصد قرار گرفته است.

فاطمه فخر و محمدنبی حبیبی

فاطمه فخر، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه و مدیر سازمان زنان این حزب است و در زمان انتخابات مجلس نهم نیز عضو شاخه زنان جبهه متحد اصولگرایان بود. همسرش محمدنبی حبیبی از جمله سیاست‌مداران و بازرگانان ایرانی و از اعضای قدیمی مؤتلفه است. او بین سال‌های ٦٢ تا ٦٦ شهردار تهران بود. وی همچنین مدیرعاملی شرکت پست جمهوری، معاونت وزارت راه‌وترابری، رئیس سازمان هواپیمایی کشور، معاون سیاسی استاندار کرمان، رئیس شورای سیاست‌گذاری اقامه نماز تهران و… را در کارنامه دارد.

فریده ماشینی و رحیم عبادی

فریده ماشینی، فعال سیاسی، پژوهشگر و از مدافعان حقوق زنان در ایران بود. او عضو شورای مرکزی حزب منحل‌شده مشارکت و رئیس کمیسیون زنان این حزب بود و در خردادماه سال ٩١ بر اثر بیماری سرطان درگذشت. همسرش رحیم عبادی، رئیس سازمان ملی جوانان و مشاور رئیس‌جمهور در دولت هشتم بود. عبادی در دولت هفتم نیز معاون وزیر آموزش‌وپرورش بود و اکنون استادیار دانشگاه فرهنگیان و عضو هیأت‌امنا و هیأت‌مؤسس و قائم‌مقام دانشگاه مهر البرز، اولین دانشگاه مجازی ایران، است.

سوسن صفاوردی و محمدعلی رامین

سوسن صفاوردی در دولت محمود احمدی‌نژاد معاون هماهنگی و همکاری بین‌الملل مرکز امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری بود. او فعالیت‌های سیاسی خود را از ماه‌های ابتدایی انقلاب آغاز کرد و از مسئولان انجمن اسلامی شهر کلاوستان در کشور آلمان بود و مسئولیت فعالیت‌های مربوط به زنان، کودکان و خانواده در این انجمن را برعهده داشته است.

همسرش محمدعلی رامین، معاون مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت ارشاد در دولت دهم بود. 

فاطمه بداغی و محمدعلی حجازی

فاطمه بداغی در دوران ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد معاون حقوقی رئیس‌جمهور بود. او مدتی نیز مستشار قضائی حوزه ریاست قوه‌قضائیه و نماینده قوه‌قضائیه در شورای فرهنگی اجتماعی زنان و رابط قوه قضائیه با فراکسیون بانوان مجلس هفتم بوده است. همسرش محمدعلی حجازی نیز از فعالان ستاد انتخاباتی احمدی‌نژاد بود و در دولت دهم طی حکمی از سوی احمدی‌نژاد به‌عنوان دبیر و عضو هیأت نظارت بر اجرای قانون اساسی انتخاب شد. 

مرضیه مرتاضی‌لنگرودی و حبیب‌الله پیمان

مرضیه مرتاضی‌لنگرودی از فعالان حوزه زنان و عضو هیأت‌مدیره انجمن دفاع از حقوق زندانیان و از بنیان‌گذاران گروه مادران صلح است که در آبان ٨٥ اعلام موجودیت کرد. همسرش حبیب‌الله پیمان، عضو کمیته رهبری «شورای فعالان ملی مذهبی» و از اعضای مؤسس و دبیرکل «جنبش مسلمانان مبارز» است. فعالیت سیاسی او با نهضت خداپرستان سوسیالیست و همراهی با محمد نخشب و حسین راضی آغاز شد و با عضویت در حزب مردم ایران و همگامی در نهضت ملی به رهبری دکتر محمد مصدق ادامه یافت. این روند به بازداشت وی پس از کودتای ٢٨ مرداد ختم شد.

زهرا مشیر و محمدباقر قالیباف

زهرا مشیر، دارای دکترای جامعه‌شناسی و مدیرکل امور بانوان و سپس رئیس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شهرداری تهران است. همسرش محمدباقر قالیباف نیز شهردار تهران است. او قبل از برعهده‌گرفتن این مسئولیت، فرماندهی نیروی انتظامی کشور را برعهده داشته است. در نهمین و یازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری نیز شرکت کرد، ولی رأی کافی نیاورد.

عصمت باروتی و حسین شریعتمداری

عصمت باروتی، متخصص زنان و زایمان است و در دولت نهم در زمان وزارت محمدباقر لنکرانی، مسئولیت معاونت جدیدالتاسیس دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت را بر عهده گرفت و مشاور مرضیه وحیددستجردی در امور زنان بود. همسرش حسین شریعتمداری نیز مدیر مسئول روزنامه کیهان و نماینده ولی‌فقیه در این مؤسسه است.

محتشمی پور و تاج‌زاده  

فخرالسادات محتشمی‌پور، فعال سياسي اصلاح‌طلب و عضو هیأت‌مدیره انجمن زنان پژوهشگر تاریخ است.

محتشمی‌پور همچنین سمت مشاور وزير كشور و مديركل امور بانوان (١٣٨٤ -١٣٨٠) و مشاور معاونت اجتماعي وزارت كشور (١٣٨٠) را در کارنامه دارد.

همسرش سیدمصطفی تاج‌زاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در دولت اصلاحات، معاون وزیر کشور و سرپرست این وزارتخانه پس از استیضاح عبدالله نوری بود.

همچنین سابقه معاونت امور بین‌الملل وزیر ارشاد را دارد.

این افراد تنها زوج‌های سیاسی ایران نیستند، زیرا این نوع ازدواج به‌عنوان یک بخش از ازدواج‌های سیاسی در ادوار گذشته نیز رایج بوده است.

***

این روزها مطهری‌ و لاریجانی‌ها تبدیل به تیتر اصلی رسانه‌های کشور شده‌اند. پسران دو روحانی بزرگ ایران یعنی علامه مطهری و آیت‌الله العظمی میرزا هاشم آملی، رو در روی هم قرار گرفته‌اند و یکدیگر را مورد نوازش قرار می‌دهند. رویارویی که دو سوی آن از قضا پیوندهای خانوادگی نیز با هم دارند.

علی مطهری در نطقی جنجالی از دستگاه قضایی کشور که ریاست آن بر عهده آیت‌الله آملی لاریجانی، برادر داماد خانواده مطهری (علی لاریجانی) است خواست که هرچه زودتر تکلیف میرحسین موسوی، مهدی کروبی و محمود احمدی نژاد را مشخص کند. سخنانی که با اعلام جرم علیه وی از سوی دادستان و واکنش‌های جریان‌های مختلف سیاسی همراه بود. یکی از این واکنش‌ها سخنان داماد خانواده مطهری یعنی علی لاریجانی بود که عنوان کرد: «سخنان علی مطهری به گونه‌ای نبود که دادستان وارد آن شود و نیاز به این میزان بحث رسانه‌ای هم نداشت؛ هرچند سخنان وی نادرست و قدری تحقیر‌آمیز بود.»

برادر بزرگ‌تر لاریجانی‌ها اما در یک گفت‌وگویی تلویزیونی اعلام کرد که مطهری حوادث سال ۸۸ را در حد یک دعوای داخلی کشور می‌داند و آن را به خوبی درک نکرده است. همین سخنان کافی بود تا مطهری در نامه‌ای به این سخنان جواد لاریجانی پاسخ دهد: «به نظر می‌رسد که جناب عالی در قضاوت درباره فتنه ۸۸ تجاهل و تغافل می‌فرمایید، این بدیهیات را می دانید و خود را به ندانستن و غفلت می زنید و نام آن را “بصیرت” می‌گذارید، یا به قول خودتان هوا سرد است و دچار زکام سیاسی شده‌اید.»

وقتی لاریجانی فلسفه خوانده، داماد ناخلف می‌شود!

علی لاریجانی که در کلامی طنزگونه از سوی علی مطهری به داماد ناخلف تشبیه شده است، رابط بین این دو بیت روحانی است. او در ۲۱ سالگی به خواستگاری دختر شهید مطهری می‌رود تا زمینه یک ازدواج مذهبی و سیاسی را در ایران شکل دهد. علی مطهری روز خواستگاری رئیس مجلس شورای اسلامی از خواهرش را اینگونه روایت می‌کند: «به یاد دارم وقتی که آقای لاریجانی برای خواستگاری به منزل ما آمد، شهید مطهری که معمولا درباره موارد قبلی اینطور اظهارنظر می کرد که «آدم عمیقی نیست»، پس از اولین جلسه ملاقات، شخصیت او را با آن که ۲۱ سال بیشتر نداشت، پسندید. رفتار بزرگوارنه او با همگان از جمله خانواده ما در این سی سال و اندی که از آن ایام می‌گذرد، گواهی است بر تشخیص درست آن شهید. آقای دکتر علی لاریجانی با اخلاق نیکویی که دارند همواره یک داماد محبوب و مطلوب برای خانواده ما بوده​اند».

اما در کنار نزدیکی‌ بین «علی»های خاندان مطهری و لاریجانی، نطق علی مطهری و پاسخ برادارن لاریجانی شاید به نحوی زمینه اختلاف اساسی را میان بعضی از اعضای دو خانواده سیاسی و مذهبی ایران نیز نمایان ساخت.

به بهانه این رویارویی اما شاید پر بیراه نباشد گریزی به یکی از رسوم قدیمی ازدواج در عالم سیاست و مذهب ایران بزنیم. چه آنکه یکی از رسوم قدیمی‌ علمای حوزه علمیه ازدواج فرزندان ذکور با دختران بیوت مراجع و یا علما بوده است که زمینه تحکیم روابط در عالم سیاست و مذهب در ایران را فراهم ساخته است. رابطه‌هایی که گاهی میان جریان‌های مخالف و گاهی میان شخصیت‌های نزدیک به هم شکل می‌گیرد.

وصلت یک لاریجانی دیگر با بیت مراجع!

یکی از این ازدواج‌ها بازهم میان یک لاریجانی و دختر یک مرجع تقلید شکل گرفت. آیت‌الله صادق لاریجانی که این سال‌ها عهده دار ریاست قوه قضائیه است داماد آیت‌الله وحید خراسانی است. او که از سال ۵۶ وارد حوزه ‏علمیه شده بود، سال ۶۸، پس از تدریس سطح، به تدریس خارج اصول و خارج فقه پرداخت و سپس به ‏عضویت هیأت علمی دانشگاه قم در آمد. آیت‌الله صادق لاریجانی در حال حاضر به طور منظم در دانشگاه تربیت مدرس قم در ‏سطح کارشناسی ارشد و دکترا، کلام جدید و فلسفه تطبیقی تدریس می‌کند. لاریجانی که پنجمین رئیس دستگاه قضائی کشور است، رابطه بسیار خوبی با پدر زن خود دارد.

وصلتی از جنس قضا

دیگر ازدواج مذهبی که میان چهره‌های سیاسی و مذهبی ایران شکل گرفت و توجه‌ها را به خود جلب کرد، ازدواج پسر آیت‌الله موسوی اردبیلی از مراجع تقلید شیعه با دختر آیت‌الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی است. این دو رئیس پیشین قوه قضائیه در ایران که هر دو هم اکنون در جایگاه مرجع تقلید قرار دارند از نظر سیاسی اختلاف‌هایی باهم دارند. آیت‌الله سید محمود هاشمی شاهرودی از جمله روحانیون اصولگرایی است که هم اکنون عضو شورای نگهبان است و آیت‌الله موسوی اردبیلی از روحانیون نزدیک به جناح چپ و جریان اصلاحات است.

پیوند خوردن خانواده‌های صدر و سیستانی با بیت امام

نوه‌های امام خمینی نیز دیگر روحانی زاده‌هایی هستند که با بیوت علما و مراجع وصلت کرده‌اند. سید حسن خمینی شناخته شده‌ترین نوه امام با دختر آیت‌الله موسوی بجنوردی از اساتید حوزه علمیه ازدواج کرد. رابطه داماد و پدر زن با توجه به نزدیکی تفکرات و اندیشه‌های مذهبی و سیاسی به هم خیلی خوب است و همیشه این دو در کنار هم در مراسم‌های مختلف حضور دارند.

سیدیاسر و سیدعلی خمینی نیز به ترتیب با دختر سید محمد صدر و سید محمد شهرستانی ازدواج کرده‌اند. حاصل این ازدواج پیوند بیوت صدر و سیستانی با بیت امام خمینی است. رابطه این دو نوه امام خمینی نیز با پدر زن‌های خود بسیار خوب است.

فرزندان رهبری و پیوند با بیوت روحانیت

فرزندان مقام معظم رهبری نیز همچون بیوت دیگر علما، همسران خود را از میان دختران روحانیون شناخته شده انتخاب کرده‌اند. سید مصطفی خامنه‌ای داماد مرحوم آیت‌الله عزیز خوشوقت، از روحانیون و علمای شناخته شده تهران است که چندی پیش فوت کرد. سید مسعود خامنه‌ای فرزند دیگر مقام معظم رهبری، داماد آیت الله سید محمدباقر خرازی از مدرسین حوزه علمیه قم و شوهر خواهر سید صادق خرازی معاون وزیر امور خارجه دولت خاتمی است. در این میان سید مجتبی خامنه‌ای با دختر غلامعلی حداد عادل رئیس سابق مجلس شورای اسلامی ازدواج کرده است.

حداد عادل ماجرای خواستگاری مجتبی خامنه‌ای را اینگونه روایت می‌کند: «آن زمان دخترمان دیپلم گرفته بود و کنکور هم شرکت کرده بود. پس از مقدمات کار، یک روز پسر آقا و مادرش با یک قواره پارچه به عنوان هدیه برای عروس آمدند و صحبت کردیم و پس از رفتن آقا مجتبی، نظر دخترم را پرسیدم، ایشان موافق بودند. بعد از چند روز خدمت آقا رفتیم. آقا فرمودند؛ «آقای دکتر، داریم خویش و قوم می شویم.» گفتم؛ «چطور؟» گفتند؛ «خانواده آمدند و پسندیدند و در گفت وگو هم به نتیجه کامل رسیده اند، نظر شما چیست؟» گفتم؛ «آقا، اختیار ما دست شماست».

آقا فرمودند؛ «نه، شما، دکتر و استاد دانشگاهید و خانم تان هم همین طور. وضع زندگی شما مناسب است، اما زندگی من این طور نیست. اگر بخواهم تمام زندگی‌ام را بار کنم، غیر از کتاب‌هایم یک وانت بار می‌شود. اینجا هم دو اتاق اندرون و یک اتاق بیرونی است که آقایان و مسوولان در آنجا با من دیدار می‌کنند. من پول ندارم خانه بخرم. خانه‌ای اجاره کرده‌ایم که یک طبقه مصطفی و یک طبقه هم مجتبی زندگی می‌کنند. شما با دخترت صحبت کن که خیال نکند حالا که عروس رهبر می‌شود، چیزهایی در ذهنش باشد. ما این طور زندگی می‌کنیم. اما شما زندگی نسبتاً خوبی دارید. حالا اگر ایشان بخواهد وارد این زندگی شود، کمی مشکل است. مجتبی معمم هم نیست. می‌خواهد قم برود و درس بخواند و روحانی شود. همه اینها را به او بگو بداند».

پیوند میان چهار خانواده

رئیس جمهور پیشین ایران یعنی سید محمد خاتمی نیز راه دیگر روحانی زاده‌های شناخته شده قم و نجف را طی کرده است. فرزند آیت‌الله روح الله خاتمی با خواهر زاده امام موسی صدر یعنی زهره صادقی ازدواج کرده است. برادر وی یعنی محمدرضا خاتمی نیر راه برادر را پیش گرفت و داماد خانواده امام شد و با زهرا اشراقی وصلت کرد. زهرا اشراقی در عین حال دختر آیت‌الله شهاب‌الدین اشراقی داماد امام خمینی نیز است. با این ازدواج‌ها میان بیت امام، خاتمی، صدر و اشراقی پیوند حاصل شد.

دیگر رابطه‌ای که میان بیت روحانیون شکل گرفت، پیوند بیت لاهوتی با هاشمی رفسنجانی است. پسران لاهوتی هر دو با دختران آیت‌الله هاشمی ازدواج کردند. هاشمی رفسنجانی و حسن لاهوتی هر دو از مبارزان سیاسی با رژیم پهلوی بودند. همین سوابق و مناسبات سبب شد دو پسر آیت‌الله لاهوتی یعنی حمید و سعید با دو دختر آیت‌الله هاشمی رفسنجانی به ترتیب فائزه و فاطمه هاشمی ازدواج کنند.

آیت‌الله محمدی ری شهری دیگر چهره شناخته مذهبی است که با بیت روحانی شناخته شده‌ای وصلت کرده است. وزیر پیشین اطلاعات با دختر آیت‌الله مشکینی ازدواج کرده است. ری شهری حاج‌آقا مرتضی تهرانی را معرف و مسبب این ازدواج می‌داند و می‌گوید :«آقای مشکینی پاسخ ایشان را موکول به استخاره کرد و پس از چند روز پاسخ داد که استخاره کردم، خوب آمد پس از موافقت ایشان جریان را به خانواده‌ام در تهران نوشتم و از مادرم و عمه‌ام خواستم که به قم بروند و صبیه ایشان را ببینند».

همانطور که مشاهده می‌شود چهره‌های مذهبی ایران تمایل دارند که دختران و پسران خود را به عقد و نکاح روحانیون شناخته هم طراز خود در بیاورند. در معدود از این ازدواج‌ها شاهد اختلاف‌های از جنس اختلاف میان فرزند شهید مطهری با لاریجانی‌ها هستیم که آن هم از یک اختلاف نظر سیاسی در مورد انتخابات سال ۸۸ سرچشمه می‌گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا