ظریف: توافق نزدیک است/ برخی می‌خواهند فضای هراس درباره توافق هسته‌ای ایجاد کنند

بصیر، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفتگوی اختصاصی با کریستین امان پور خبرنگار سی ان ان درباره اینکه آیا توافق نزدیک است یا نه گفت در صورتی که اراده سیاسی برای گرفتن تصمیم های لازم از سوی همه طرف ها باشد، ممکن است توافق نزدیک باشد.

 

وی گفت ما پیشرفت هایی داشته ایم ولی هنوز مسائلی هستند که باقی مانده اند و باید در چند هفته آتی، تلاشی بسیار سخت صورت بدهیم.

 

وزیر امور خارجه ایران گفت هدف این تلاش ها این است که برنامه اتمی ایران همواره صلح آمیز باقی بماند و همه محدودیت هایی که علیه ایران وضع شده است و البته از دیدگاه ما توجیهی ندارند، برچیده شوند.

 

وی گفت: برای همین ما باور داریم که در صورتی که اراده سیاسی برای تصمیم گیری های دشوار وجود داشته باشد، می توانیم به توافق برسیم. همه باید این انتخاب های سخت را انجام بدهند.

 

ظریف تاکید کرد باور ما این است که همه این اقدامات ضرورتی نداشتند زیرا این بحرانی ساختگی است.

تحریم و توافق نمی تواند در کنار هم باشد

همان طوری که بارها دیده ایم افرادی در بیست سال گذشته پیش بینی کرده اند که ایران یک سال تا تولید بمب فاصله دارد و این پیش بینی بارها ثابت شد که اشتباه است اما متاسفانه حقیقت این است که این هیستری (وحشت نادرست) همچنان ادامه دارد و ما تلاش می کنیم این مشکل را حل کنیم.

من معتقدم طرف مقابل نیاز دارد همین اراده سیاسی و عزم را از خود نشان داد و همین تصمیم سخت را بگیرد. تحریم وتوافق نمی تواند در کنار یکدیگر باشد. شما می توانید تحریم ها را حفظ کنید و مسیر رویارویی دنبال کنید یا این که تلاش کنید این مسئله را از طریق مذاکرات و یک توافق حل کنید.
من معتقدم ما به دومی (توافق) بسیار نزدیک شدیم اما اگر افراد تلاش کنند مسیر اولی را انتخاب کنند،این حق آنها است اما تصمیم نادرستی خواهد بود که خواهند گرفت.

بحران سوریه راه حل نظامی ندارد
دکترظریف گفت: اگر کسانی که واقعیتها در این منطقه را درک می کنند،نبودند داعش بجای کنترل بر موصل ،کنترل دمشق و بغداد را در دست داشت.
ما خدا را شکر می کنیم که این اتفاق نیافتاد و ما نیاز داریم با یکدیگر همکاری کنیم تا اطمینان یابیم روند سیاسی جامع در سوریه برقرار است که همه افراد را شامل می شود زیرا این بحران راه حل نظامی نخواهد داشت.

مشروح گفتگوی شبکه تلویزیونی سی ان ان با دکتر محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان:

 

امانپور مجری شبکه سی ان ان پرسید آیا رسیدن به توافق نزدیک است؟

 

ظریف گفت: در صورتی که اراده سیاسی در بین همه طرف ها برای گرفتن تصمیمات لازم باشد، رسیدن به توافق می تواند نزدیک باشد.ما پیشرفت هایی داشتیم اما موضوعاتی هست که باید درباره آنها تصمیم گرفته شود.بنابراین ما در هفته های آینده باید سخت تلاش کنیم.

 

امانپور پرسید: آیا این موضوعات مربوط به تحریم ها است یا این که مربوط به مدت زمان است.برای مثال رئیس جمهور اوباما این هفته گفت که این توافق نیازمند به توقف فعالیت های زیاد هسته ای دست کم در ده سال است؟

 

محمد جواد ظریف گفت: من قرار نیست در این پخش زنده مذاکره انجام دهم.جزییات زیادی وجود دارد که باید درباره آنها گفتگو شود.ما پیشرفت هایی داشتیم.هدف این تلاش ها این است که اطمینان دهد برنامه هسته ای ایران کاملا صلح آمیز باقی خواهد ماند و همه محدودیت هایی را که به نظر ما ناعادلانه بر ایران اعمال شده است،برداشته شود. به همین جهت ما معتقد هستیم درصورتی که اراده لازم سیاسی برای انتخاب تصمیمات سخت باشد و البته هرکسی باید تصمیمات سختی را بگیرد، ما در حقیقت می توانیم به یک توافق برسیم.ما تصمیم گرفته ایم وارد مذاکرات شویم هرچند که  معتقدیم تمام این تلاش ها غیرضروری و این بحران ساختگی بود. همان طوری که بارها دیده ایم افرادی در بیست سال گذشته پیش بینی کرده اند که ایران یک سال تا تولید بمب فاصله دارد و این پیش بینی بارها ثابت شد که اشتباه است. شما می توانید تحریم ها را حفظ کنید و مسیر رویارویی دنبال کنید یا این که تلاش کنید این مسئله با مذاکره و یک توافق حل کنید.من معتقدم ما به دومی (توافق) بسیار نزدیک شده ایم اما اگر افراد تلاش کنند مسیر اولی را انتخاب کنند،این حق آنها است اما تصمیم نادرستی خواهد بود که خواهند  گرفت.

 

مجری سی ان ان پرسید: اجازه دهید درباره موضوعات مختلف صحبت کنیم.شما معتقدید به توافق نزدیک شدید و امکان آن وجود دارد.شما به سخنرانی نخست وزیر اسرائیل در کنگره اشاره کردید و وی تلاش می کند توافق امضاء نشود یا انجام نشود،تاثیر آن بر روی میز مذاکرات چیست؟

 

محمد جواد ظریف گفت: تاثیری بر مذاکرات ندارد اما من می توانم ببینم که وی و برخی افراد مرتبط با وی تلاش می کنند فضای هیستری و وحشت افکنی براساس دروغ و فریب ایجاد کنند و تلاش می کنند از شکل گیری یک توافق جلوگیری کنند.تنها دلیل و توضیحی که می توانید در این زمینه بدهید این است که برخی صلح وثبات را تهدیدی برای موجودیت خود می دانند.یک توافق  نمی تواند هیچ کس را تهدید کند مگر این که بدنبال مناقشه و تنش و بی اعتمادی و بحران باشد.

 

امانپور پرسید: شما همچنین به آنچه که اهمیت دارد یعنی برداشتن تحریم ها و در عوض اطمینان یافتن از کاملا صلح آمیز بودن برنامه هسته ای اشاره کردید.آیا شما پیشرفت داشتید و پاسخ رضایت بخشی درباره برداشته شدن تحریم ها دریافت کردید؟

 

ظریف گفت: هنوز پاسخ دریافت نکردیم اما ما پیشرفت درباره بسیاری از موضوعات داشتیم و اکنون در حال بررسی این موضوعات هستیم. ما نمی توانیم تا وقتی که این پازل تکمیل نشود،آن را ببینیم.به همین جهت  در حال حل اجزای همه موضوعات هستیم اما همچنان مقداری از حل همه موضوعات وبه اعتقاد من رسیدن به تصویر خوب و مورد قبول که به نفع همه ما باشد و ما آن را وضع برد- برد برای همه می دانیم، فاصله داریم.

 

مجری سی ان ان پرسید: شما به پرسش پاسخ ندادید. شما گفتید نمی خواهید به صورت علنی مذاکره کنید.اجازه دهید مستقیما از شما بپرسم.آیا تعلیق ده ساله فعالیت های هسته ای مورد قبول ایران است؟

 

ظریف گفت: بستگی دارد که شما آن را چگونه تعریف کنید. ما در حال گفتگو درباره پذیرش داوطلبانه محدودیت های خاص از طرف ایران هستیم.

 

ما برنامه صلح آمیز عظیمی داریم که دانشمندان ما و افراد ما آن را ایجاد کرده اند و این برنامه ای است که به سمت جلو پیش می رود. ما قبول کرده ایم و در صورتی که به توافق برسیم ،محدودیت های خاصی را برای دوره زمانی خاص خواهیم پذیرفت اما همانطور که شما نیز گفتید من آماده نیستم در پخش زنده درباره مدت زمانی و این که این محدودیت ها که ما به صورت داوطلبانه آنها را خواهیم پذیرفت، چه چیزهایی هستند، مذاکره کنم.
مجری پرسید: آیا می توانم درباره موضوع عراق صحبت کنم. تمرکز بسیاری اکنون بر روی تکریت است که نیروهای عراقی و دیگر شبه نظامیان و ایران در تعامل هستند و تلاش می کنند داعش را به عقب برگردانند. من برای شما سخنان رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا درکنگره درباره دخالت ایران را پخش می کنم.

 

مارتین دمپسی در تصویر  پخش شده گفت: این آشکارترین رفتار ایرانی ها در حمایت توپخانه ای و دیگر شکل ها است. صادقانه بگویم مشکل فقط زمانی به وجود می آید که منجر به فرقه گرایی گردد. درصورتی که آنها (ایرانی ها) به صورت جدی در تلاش برای بازگرداندن شهر تکریت به دست ساکنان آن هستند.این  مسئله مثبتی در کارزار مقابله با داعش است.

 

مجری پرسید: پاسخ شما به آنچه که ژنرال گفت چیست و مثلا ژنرال سلیمانی از نیروهای قدس چه نقشی دارد؟

 

ظریف گفت: ما در عراق نیرو نداریم بلکه همواره مشاورانی در آنجا داشتیم که در حال کمک به دولت و ارتش عراق هستند. ما زمانی که داعش در تابستان گذشته با تعداد بسیار شروع به حرکت به داخل عراق کرد،نخستین کسی بودیم که به کمک عراقی ها هم در بغداد وهم در اربیل شتافتیم. بنابراین ما به مردم عراق کمک کرده ایم و هرکسی می داند بدون کمک ما اوضاع اکنون درعراق متفاوت بود. ما در عراق مشاورانی داریم و حمایت های دیگری می دهیم اما پرسنل نظامی در آنجا و همانطور که شما گفتید نیروهای درحال جنگ در آنجا برای کمک به این مبارزه بسیار جدی جهانی علیه این گروه های تروریستی و افراطی نداریم. ما امیدواریم این مسئله همه عراقی ها و افراد در منطقه را متحد کند زیرا با وجود تلاش کوته نظران در گذشته، اکنون هر کسی به این نتیجه رسیده است این نیروهای افراطی تهدید برای همه هستند. آنها نمی توانند در سوریه یا عراق یا چند کشور دیگر در این منطقه مهار شوند بلکه این تهدید جهانی است. شما این تهدیدها را در اروپا می بینید. شما این حقیقت را شاهد هستید که آنها در حال عضو گیری از اروپا هستند. بنابراین این مشکل جهانی است ونیاز به همکاری و تلاش جهانی دارد.

 

مجری سی ان ان پرسید: رئیس جمهور روحانی درباره گفتگوها در صفحه توئیتر خود مطالبی نوشته است. اجازه دهید یکی از آنها رابخوانم. وی در این توئیتر گفته است جامعه بین المللی از پیشرفت در گفتگوهای تهران از آنجایی که منجر به توسعه بیشتر، همکاری بازرگانی ،اقتصادی وفرهنگی یبشتر خواهد شد، خوشحال است.

 

رئیس جمهور و شما تا اندازه ای از موفقیت های این دولت در این گفتگوها سخن گفتید.شما چگونه در تلاش برای کسب آن هستید و آیا هر نوع توافقی برای کشور و (آیت الله) علی خامنه ای رهبر معظم مورد قبول خواهد بود؟

 

ظریف گفت: این مسئله سیاست داخلی نیست. رئیس جمهور روحانی و من سیاست داخلی را وارد این مسئله نکردیم. در حقیقت این مسئله به سیاست ملی مربوط نمی شود. این مسئله مربوط به حل یک موضوع از راه دیپلماتیک است که در ۱۵ سال گذشته مانع از آرامش و همکاری ما در منطقه شده است. این بحرانی است که از همان آغاز ساخته شد و هر چه زودتر ما به آن خاتمه دهیم، زودتر می توانیم به  موضوعاتی که چالش ها و فرصت های بزرگی برای کشور ما و منطقه و جهان هستند، رسیدگی کنیم. به همین جهت سیاست داخلی را وارد این مسئله نکرده ایم. رئیس جمهور روحانی سیاست داخلی را وارد این موضوع نکرده است. ما می خواهیم این مسئله حل شود و بیشترین تلاش خود را به کار می بندیم به شرط اینکه شرکای ما آماده باشند این مسیر را در کنار ما طی کنند.

 

مجری سی ان ان پرسید: اجازه بدهید از شما درباره سیاست داخلی بپرسم زیرا دراوایل ژانویه رئیس جمهور روحانی سخنرانی تندی در نشست رهبران اقتصادی مطرح کرد. آیا وی می تواند اصلاحات اقتصادی و مالیاتی را دنبال کند به خصوص این که قیمت نفت در حال کاهش است؟

 

ظریف گفت: ما نشان داده ایم با وجود تحریم ها و فشارهای خارجی توانسته ایم به سمت جلو پیش رویم. ما تورم را کاهش دادیم. ما رشد را افزایش دادیم. ما در شرایط بسیار دشواری عهده دار مسئولیت شدیم. ما در حال حرکت به سمت جلو هستیم و معتقدیم اجماع لازم را ایجاد خواهیم کرد. ما از ورود به بحث داخلی و همچنین بحث منطقه ای و جهانی درباره بهترین آینده برای کشورمان و منطقه استقبال می کنیم.
snn.ir

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا